Piskóta

Nem nagyon van olyan buli, ahol a legpuccosabb sütik mellől ne a meggyes piskóta (és a kókuszgolyó) tűnne el először. Nem lehet vele mellényúlni, jó magában, jó krémmel, gyümölccsel, habbal, bármiben.
Igyekeztem olyan részletességgel leírni a receptet, hogy ha valaki még soha nem sütött, akkor se fusson bele ismeretlen lépésekbe. (pl. "megfelelő sűrűségig főzzük":) Persze ahány ház..., de én ezt a piskótát szoktam használni a tortáimhoz.

25 cm átmérőjű kerek tortaformában 6 tojásból két lapos tortát szoktam sütni (lap-krém-lap), 18 cm átmérőjű kerek tortaformában 5 tojásból három laposat. Piskótatekercshez 5 tojással sütött tészta tölti ki megfelelő vastagságban a nagy gáztepsit (30*30*2 cm)

Hozzávalók:
6 tojás
(egy kupak citromlé)
6 evőkanál kristálycukor
6 evőkanál finomliszt

A tojásokat szét kell választani. A fehérjés edény felett feltörjük az edény szélén a tojást, majd óvatosan egyik héjfélből a másikba, vagy a tenyerünkbe csúsztatva a sárgáját, lecsöpögtetjük. Fontos szabály, hogy inkább kerüljön több fehérje a sárgájához, de tojássárgája egyáltalán ne menjen a fehérje közé: ha belekerül, nem tudjuk majd jól felverni.
Egy kis kupak citromlé hozzáadásával a robot habverő legmagasabb fokozatán felverjük a tojás fehérjét. Ahogy a dédnagymamám után tanultam: akkor jó, ha a fejed fölé emeled és benne marad a lábasban. :) Tehát amíg folyik, krémszerű, addig verni kell, akkor lesz jó, ha fejrefordítjuk az edényt, de legalábbis megdöntjük és nem moccan.
Fejjel lefelé is megálló tojásfehérjehab
A 6 kanál cukorral fehéredésig verjük a sárgáját a legalacsonyabb fokozaton. (Mikor eléggé fehér? Ami amúgy sárga?) Ha egy helyben tartod a fejet, kivilágosodik mellette a massza egy árnyalatnyival. Amikor már nem világosodik tovább, akkor jó lesz, hozzákeverhető a 6 kanál liszt, több részletben.
Fehéredő tojássárgája
Ha kakaós, diós, stb. tésztát készítesz, itt kell cserélni. A száraz anyagnak ugyanannyinak kell maradnia, tehát ha kakaós piskóta lesz, akkor 1 kanál kakaó, 5 kanál liszt megy a tojássárgájához.
Így elég sűrű masszát kapunk. Ehhez egy-két evőkanál fehérjehabot keverünk, amitől kissé fellazul. (Begyújtjuk a sütőt 150 fokra.) Ezek után a habot úgy kell belekeverni, hogy ne törjön össze. Beletesszük a hab felét és körbe-körbe forgatjük körülötte a tésztát, óvatosan.
A tepsit alját sütőpapírral béleljük, ha nincs, akkor kizsírozzuk, kivajazzuk és lisztet hintünk benne szét, amit (a mosogató felett) a tepsi szélét ütögetve vékonyan elterítünk benne. A habos, könnyű masszát beleöntjük, hogy egyenletesen elterüljön. Előmelegített sütőbe tesszük 20-40 percre (a tészta vastagságától függően).
A sütőt az első 15-20 percben nem szabad nyitogatni, mert összeeshet a tészta. 20-30 perc után ellenőrizhetjük, hogy megsült-e a tészta. Farkas Vilmosnál olvastam, hogy érdemes a tészta tetejét finoman tenyérrel megnyomni: ha szörcsög, akkor még nem sült át. Próbáltam és tényleg olyan mintha a nyers hab még szuszogna benne... Ha biztosra akarunk menni, akkor pedig ott a tűpróba. A piskóta közepébe szúrunk egy hústűt vagy fogpiszkálót és ha ráragad a tészta, akkor még sülnie kell.

Egy kis hűtés után, még melegen érdemes kifordítani és lehúzni róla a sütőpapírt, majd teljesen kihűteni.
(Készülhet belőle többek között: konyakos, narancsos csokoládétortanarancstortaszilvás, fahéjas, csokoládékrémes tortaerdei gyümölcsös csokoládétorta fondantbevonattal, barackos pezsgőtorta, citromtorta, de amikor egy kevés vaníliakivonattal készült a tészta, magában is fel tudtam volna falni az egészet... végül csak a szélek estek áldozatul.:)

Ha piskótatekercset készítünk, elég 20-25 perc sütés, mivel vékonyabb a lap. Ha elkészült, lehúzzuk a papírról és egy tiszta konyharuhára, vagy a sütőpapírra még melegen felcsavarjuk, így hagyjuk kihűlni. Ekkor kihajtjuk, megkenjük mindenféle földi jóval: lekvárral, nutellával, vaníliapudinggal, csokoládékrémmel és megszórhatjuk dióval, mogyoróval is, majd óvatosan betekerjük. (lehet belőle pl. vaníliakrémes piskótatekercs vagy charlotte)

Címkék: ,