Narancstorta

Ehhez a tortához hozzátartozik, hogy (családon belül :) anyukám találmánya!! És ez azért olyan nagy szó, mert míg én már 8 évesen képes voltam sacperkábéjólesz alapon főzni a zacskóspudingot és a mai napig elég nagyvonalú vagyok receptek dolgában (s az eredménye?, mint a mesében, hol volt, hol nem volt..:), addig anyukám mindent betart és nem szokott improvizálni. Ha valamit nem sikerül megmenteni, kiborítja, elővesz egy másik receptet. És legutóbb borzalom lett a narancsos-vajas krém, hát összerakott egyet magától. És mennyei lett! :)
Hozzávalók:
5 tojásból piskóta
(5 tojássárgája+ 5 kanál cukor fehéredésig keverve, 5 kanál liszt, 5 tojásfehérje pici citromlével keményre verve óvatosan hozzáforgatva és egy megmosott narancs héja)

2 szem narancs keresztben felszeletelve és apró cikkekre bontva/vágva

1 zacskó vaníliás pudingpor
1,5 dl narancslé (12%os is jó)
2 dl tej
4 kanál cukor

2 dl habtejszín

A pudingot megfőzzük, félretesszük hűlni. A piskótatésztából egy vékonyabb és egy vastagabb, ideális esetben 3 egyforma:) lapot sütünk 150 fokon, kb 15-20 perces sütési idővel per lap. Félretesszük hűlni.
Felaprítjuk a narancsot és NEM ADJUK HOZZÁ A PUDINGHOZ, bármennyire is jó játék azzal a nagy szakácskéssel szépen szeletelni a narit, ami teljesen olyan érzés, mint amikor Gordon Ramsayt látjuk vagdalkozni....ehelyett odafigyelünk és elfelezzük a pudingot. Csak az egyik feléhez hozzáadjuk a felaprított narancsot levével együtt. Így máris megspóroltunk magunknak fél óra késheggyel való piszkálódást a krém felett... :)
A felvert tejszínhabot elfelezzük és óvatosan hozzáforgatjuk a krémhez. Érdemesebb a narancsdarabos krémhez kevesebb pudingot hagyni és többet a bevonáshoz, így később nem kell szenvedni a díszítésnél a habzsákba akadó naridarabokkal, mert biztosan elég lesz.

A tortalapokat megkenjük, majd egy evőkanál segítségével bevonjuk az oldalát. A tetejét egy habzsák és egy csillagfej segítségével pofon egyszerűen elkészíthetjük. A nagynénémtől lestem el, bár az Ő keze nyomán mértani szabályos tekervények születtek, de kezdetnek így sikerült..  Nagyon dekoratív, de gyors megoldás, nem kell hozzá különösebb kézügyesség sem, mert nem tragédia, ha nem tökéletes. Középen érdemes elkezdeni,s úgy haladni kifelé.

Az aluborítást Nigellától lestem el: ha négy téglalap alakú papírdarabot a torta köré rakunk bevonás előtt, akkor nem kenjük össze a tálalót és után néhány gyors mozdulattal kihúzhatók a torta alól! A fotó szállítás előtt készült, a köszönet- és bocsánatkérő - tortáról.
 Köszönet Wiccának sok mindenért, bocsánatkérő pedig az édesanyjának, akinek egy fazeka bánta a szilveszteri popcornos ügyeskedésemet ...

Címkék: ,