Csokis-mogyorós hasáb grilázzsal

Praktikusan, gyorsan elkészíthető süteményre volt szükségem, klasszikus ízekkel, egy marhapörkölt ebéd desszertjeként. Nagyon egyszerű elkészíteni, bárki bátran megpróbálhatja! :) Gyorsan megvan, de nyugodtan el lehet készíteni több menetben is. Én háromszor elrohantam otthonról a készítés alatt, de minden részét félre lehet tenni, elég tálaláskor összerakni. Az egyszerűség ellenére viszont nagyon finom. Nem túl édes, mivel a tésztát leszámítva csak a grillázsban van plusz cukor, de nagyon csokis, kívül krémes, belül darabos és roppanós...

Hozzávalók:
formától függően 5-6-7 tojásból kakaós piskóta
4 dl tejszín
30 dkg étcsokoládé (50% feletti kakaótartalommal, Spar vagy Ikea csokit szoktam használni)
20 dkg dió, mogyoró (nálam vegyesen)
10-15 dkg cukor

Kakaós piskótát sütünk a kiválasztott formában. Csak alulra teszünk sütőpapírt, oldalt hagyjuk, hogy a forma oldalához érjen a tészta. Ha kisült, egy éles műanyag spatulával szépen elválasztjuk a falától a tésztát. Így biztos, hogy egyenes lesz a piskóta oldala, nem lesz ráncos a sütőpapírtól.

A tejszín felforrósítjuk, majd beletördeljük a csokoládét és levesszük a gázról, amíg elolvad benne a csoki. Körülbelül az egyharmadát különvesszük, félretesszük a bevonáshoz. A diót és a mogyorót aprítógéppel durvára vágjuk, így nem lesz olyan finom szemcsés, mintha darálva lenne. Egy tiszta serpenyőben kissé megpirítjuk, majd 4-5 evőkanálnyit a nagyobb adag krémbe keverünk. Elronthatatlan: addig adagoljuk, amíg a krém kellemesen sűrű, de kenhető lesz. A krémeket hűtőbe tesszük.

10-15 cukrot melegítünk, kevergetés nélkül, kis lángon hagyjuk karamellizálódni. Egy nagy darab alufóliát a pultra terítünk. Mikor már szép aranyszínű és nincsenek benne rögök, akkor belekeverjük a pirított diót, mogyorót, majd ráborítjuk az előkészített alufóliára és elegyengetjük, hogy minél gyorsabban kihűljön. Ha megszilárdult, feltördeljük, majd az aprítógéppel durvára törjük. Így egy részéből aranyszínű morzsa lesz a díszítéshez, a nagyobb darabokat pedig a rétegek közé szórhatjuk, másnapra sem fognak teljesen felpuhulni a krémtől, roppanósak maradnak.

Ha mindenünk kihűlt, akkor szépen rétegeljük: piskóta, krém, grillázs, piskóta... Végül a kész hasábot leöntjük a félretett, kissé hígabb, folyós krémmel, hogy befedje a tetejét és körben végigcsorogjon a sütemény oldalán. A tetejét grillázzsal díszítjük, tálaláskor is kínálhatunk mellé.

Címkék: , ,