Sacher-torta

Ajándékba szántam egy tortát, de az akadályok csak sorakoztak: 32 foknyi meleg, 30 kilométernyi távolság, naná, hogy tömött tömegközlekedéssel, a helyszínen kevés hűtési lehetőséggel, ráadásul az egész a távollétemben. Viszont egy nagyon kerek születésnapról volt szó, így hát addig csűrtem-csavartam, hogy csak elkészült a torta! :)

Csokoládés, de krém nélkül, így nem szükséges hűteni, könnyebb utaztatni és a biztonság kedvéért másfél adagot sütöttem, hogy előtte való nap legyen lehetőségünk letesztelni. Úgyhogy biztosan állíthatom, hogy ha az öcsémék nem fognak vele zsonglőrködni, akkor jó lesz. :)

Farkas Vilmos Sacher piskóta receptjét használtam, gondoltam az ő receptjével nem foghatok nagyon mellé.

Hozzávalók egy 23 cm-es tortához:
8 db tojás
5 dkg porcukor
20 dkg kristálycukor
16 dkg vaj
16 dkg étcsokoládé
16 dkg liszt
2,5 dkg kakópor

6-8 evőkanál sárgabaracklekvár
10-12 dkg csokoládé, nálam most vegyesen ét és fehér csokoládé
1 mokkáskanál étolaj

Elsőként kihabosítjuk a margarint/vajat és a porcukrot, vagyis habverővel krémesre keverjük őket. Majd szétválasztjuk a 8 db tojást, a sárgája mehet a margarin mellé egyenesen. A tojássárgáját és a margarint gyors mozdulatokkal összekeverjük. A csokoládét a mikróban 500 watton 3-4 perc alatt megolvasztjuk, addig a tojásfehérjét habbá verjük és keverés közben hozzáadagoljuk a kristálycukrot.
Előmelegítjük a sütőt 165 fokra. A felolvadt (,de nem forró!) csokoládét hozzákeverjük a vajas keverékhez, majd hozzáadagoljuk a tojáshabot. Óvatosan,  nagy, kerek mozdulatokkal. hogy ne törjük össze a fehérjehabot. Végül hozzákeverjük a kakaóport és a lisztet.
Sütőpapírt teszünk a forma aljába, belekanalazzuk a tésztát és az előmelegített sütőben 45-50 percig sütjük, amíg teljesen átsül. (Nekem légkeveréses sütőben elég volt ennyi, a végén érdemes figyelgetni, igazodni a saját sütőnk teljesítményéhez.)

Sütés után kifordítjuk, kihűtjük, ketté szeljük és megkenjük baracklekvárral. Érdemes megfordítani, hogy a tepsiben alul sült lap legyen a torta teteje: így biztos, hogy teljesen egyenes lesz. A mikróban megolvasztott csokoládéval bevonjuk vagy csak gyors mozdulatokkal díszítjük.


Most az utóbbit választottam a hatékonyság jegyében, így az olvadt csokoládét sütőpapírból készült tölcsérbe, zacskóba vagy habzsákba töltjük és becsíkozzuk vele. (a zacskó sarkát kilyukasztjuk, vagy 2-es sima nyomócsövet használunk)


Megvárjuk, amíg a csokoládé megszilárdul és tejszínhabbal tálaljuk.

Elkészülési idő: 4 óra, munkaidő: 60 perc.

Címkék: , ,