Fokhagymás bagett

A szeptemberi hangolás után lassan tényleg feléledek... Itt a beígért bagett: gyors kelesztéssel, könnyű formázással, jó szendvicskészítéshez, de akár magában is!
Az elmúlt hetekben sem unatkoztam, mögöttünk van egy csőtörés, az alattunk lévő étterem eláztatása, egy fürdőfelújítás, sok munka, egy betörés... Utóbbi szerencsére sikertelen volt, akkora volt a rendetlenség a felújítás miatt, hogy minden értékünk valami értéktelen alatt volt, nem maradt sok ideje a betörőnek és a kutya ottléte is megzavarhatta. (A fellépése biztos nem. Bár azóta találgatunk, lehet, hogy abban a 15 másodpercben megpróbálta elnyalni.) Hogyan jutottak be? Lesit kicsalta egy nő a lakásból azzal, hogy rosszul lett, összeesett a gyereke a lépcsőházban. Mikor nagyon messze el akarta vinni az ajtótól, Lesi visszament volna bezárni, de akkor a "kétségbeesett anya" már nem akarta visszaengedni, elkezdett rikoltozni... A módszerről gondolom nektek is megvan a véleményetek. Nagy szerencsénk volt, Lesi jó időt futott, kevés ideje maradt a rámoláshoz a piszokládának, lelépett, nem tűnt el semmink.

No, de a kenyér világnapján újra megsütöttem ezt a bagettet, fokhagymásan is kipróbáltam!
A recept eredetije Lorraine Pascalé, egy televíziós műsorában láttam. Ugye, ha hazamegyek anyumhoz, akkor kiélvezem a kábeltévé nyújtotta lehetőségeket, amíg ő dolgozik. Eldőlök a főzőcsatorna előtt, de szigorúan jegyzettömbbel a kezemben... :)
A hozzávalókat duplán adom meg hozzá képest, így két bagett készülhet belőle és jobban megjegyezhetőek a mennyiségek, nem kell 275 gr lisztet kimérni :)

Hozzávalók 2 bagetthez:
55 dkg kenyérliszt (BL 80)
4 dkg friss élesztő, vagy 14 g porélesztő
1 teáskanál cukor
2 teáskanál só
1 evőkanál (olíva)olaj
3,5 dl meleg víz

A lekenéshez:
4 evőkanál olaj
2 cikk fokhagyma

A fentieket összekeverjük és 10-15 perc alatt ruganyos tésztát dagasztunk belőle.  Rábízhatjuk a gépre, de kézzel is gyúrhatjuk, amit éppen jobbnak látunk. Ha végeztünk, gombóccá formáljuk és 5-10 percet hagyjuk pihenni. Ekkor megformázzuk, én általában hosszú téglalapot nyújtok, feltekerem,a  végeket aláhajtom, és még megsodrom egy kissé, de hajtogathatjuk úgy is, ahogy a kenyeret szoktuk feltekerni. 30-40 percig hagyjuk kelni. Ez alatt a fokhagymát minél apróbb darabokra vágjuk, vagy átnyomjuk fokhagymanyomóval, és hozzáadjuk néhány evőkanálnyi olajhoz.
Before...After...
Ha megkelt a tészta, éles késsel 3-4 helyen bemetsszük, majd lekenjük a fokhagymás olajjal. Érdemes úgy lekenni, hogy fokhagyma még ne kerüljön rá, mert a sütéskor megfeketedik, megég rajta.
200 fokra előmelegített, vízgőzős sütőben 25-30 percig sütjük. (Vízgőzös sütő: vagy vizet öntünk a tepsi alá, vagy aládobhatunk néhány jégkockát is, utóbbi a kevésbé veszélye. Víznél a kicsapó gőz könnyen leforrázhat, ha nem figyelünk.) Ha elkészült a bagett, újra megkenjünk a fokhagymás olajjal, bőkezűen bánva a fokhagymával!
Itt egy fokhagyma nélküli változat :)
Megpróbáljuk megvárni amíg kihűl. :) Két nap múlva is puha, kissé tömör, de jól szeletelhető.

Címkék: