Szedres csokoládétorta

Egy nagyon kedves barátom a hónapban ünnepli a születésnapját, számára készült el a torta. Megközelítőleg 3 hetet rágtam magam rajta, mivel annyi, de annyi segítséget kaptunk az utóbbi időben tőle, hogy minimum tökéletes tortát akartam.

A feltételek adottak voltak: kb. 25 fős buli, augusztusi meleg, 10 km utaztatás délután, két vega, egy mogyoróallergiás barát, több ismeretlen, az ünnepeltnek meg mindegy, csak ne legyen rajta marcipán és ne legyen túl édes.
Elsőként vicces formatortában gondolkodtam, kétféle dekor, csokis-valamilyen és túrós-gyümölcsös krémekkel, de végig gondolva, hogy az adott héten szabadságon leszek... egyszerűsítettem.

Hozzávalók:
a piskótához:
9 tojás
9 evőkanál cukor
7,5 evőkanál liszt
1,5 evőkanál kakaópor

a csokoládékrémhez, töltéshez és bevonáshoz:
3 dl tejszín
45-50 dkg csokoládé
2 dl növényi habalap

a szederkrémhez:
60 dkg szeder
2-3 evőkanál cukor
2 zacskó étkezési zselatin (Lidl, növényi)

a bonbonokhoz:
10 dkg csokoládé
a maradék szederpüré

néhány ép szederszem a tetejére

Két nappal hamarabb kezdtem, így egy fokkal kevésbé estem pánikba, amikor a híg krémtől elindult a torta teteje lefelé vagy kevés lett a piskóta.

3-3 tojásos piskótalapokat sütünk, a krémhez felforrósítjuk a tejszínt és beletördeljük a csokoládét. Jó sokat, így elég sűrű lesz, fixáló nélkül is szépen megáll. Félretesszük hűlni, hagyjuk, hogy a hűtőben megdermedjen néhány óra alatt.
A szederkrémhez a szedret összeturmixoljuk néhány kanál cukorral, ízlés szerint, majd egy lábosban lassú lángon főzzük egy negyedórát. Egy másik lábosban két evőkanál vízben elkeverjük a zselatint és hozzáadjuk a forró lekvárhoz. Érezhetően összekapja, így nem kell attól tartani, hogy kimászik a tortából. Szintén hűtjük, dermesztjük a hűtőben.

Ha szeretnénk bonbonokat is készíteni, akkor csokoládét olvasztunk, megtöltjük a szilikonforma minden mélyedését teljesen csokoládéval. A lábas felett megfordítjuk egy hirtelen mozdulattal és kicsorgatjuk a felesleget. Egy lapáttal a felesleges csokit eltávolítjuk a forma széléről. Hagyjuk szobahőmérsékleten megszilárdulni. (És talán érdemes leütögetni a ormát, én kihagytam, így levegőbuborékos lett a tetejük:)
A megdermedt csokiburkokba egy-egy mokkáskanálnyi szederpürét teszünk, behűtjük, majd újra csokoládét olvasztunk és lezárjuk a bonbonokat. Néhány óra hűtés után kifordítjuk őket a formából. A megmaradt csokoládét hozzá lehet adni a krémhez szükséges mennyiséghez, nem vész kárba.

A megdermedt csokoládékrémet felverjük habverővel, majd hozzákeverünk a felvert tejszínhabból, ízlés szerint lazítva a tömény, sűrű csokikrémet. Érdemes a bevonásra szánt részt kevésbé felhabosítani. (Engem ez mentett meg, az elfolyós belső krém végül némi zselatinnal úgy-ahogy megszilárdult, a sűrűbb csokoládékrém pedig szépen összetartotta a végén.)

Betöltjük a tortát: a piskótalapra jön egy adag szederpüré, a torta szélétől 1-1,5 centimétert kihagyva. Ráhalmozzuk a töltésre szánt krém felét, ráillesztjük a piskótát és óvatosan lenyomjuk, így nem marad felesleges levegő a tortában. Megismételjük a rétegeket és a sűrűbb csokoládékrémmel bevonjuk a tortát. Ha megolvadna a krém, akkor előbb hűtsük be a tortát és a krémet, majd utána folytassuk a bevonással. Nyugodtan vonjuk be vastagon a krémmel, aztán egy széles pengéjű, nagy késsel elsimítjuk körben az oldalát. A felesleges krémet lehúzzuk és szép sima felületet kapunk. A tetején ugyanígy.

A tetejét díszíthetjük krémmel, csokoládéforgáccsal, reszelékkel, bonbonnal, gyümölccsel, tejszínhabbal.
A visszajelzésekről: bár tortavágáskor már elég jókedvűek voltunk és sok közeli barát volt a társaságban, de ennek ellenére is úgy tűnt, hogy a többségnek tényleg ízlett. ;)

Még nagyon sok, boldog születésnapot Krisz! :)

Címkék: , , ,