Epres pavlova torta

Hatalmas sikere volt. Könnyű, habos édesség, ami nem túl édes a habcsók alap ellenére. Egyáltalán nem kell tőle tartani, ha alaposan elkeverjük a hozzávalókat és utána van türelmünk kivárni, amíg kihűl, akkor egy remekül szállítható, finom, igazi nyári, gyümölcsös édességet kapunk.
Hozzávalók:
5 tojásfehérje (fehérjénként 4 dkg cukor)
20 dkg porcukor (kristály is lehet, a porcukor szerintem könnyebben felolvad benne)
1 teáskanál étkezési keményítő
1 teáskanál ecet
2 dl habtejszín
25-30 dkg eper

A tojásfehérjét habbá verjük és apránként hozzáadagoljuk a cukrot. Minden cukoradag után érdemes 1-2 percig verni a habot, hogy jól elkeveredjen, feloldódjon. A végén hozzáadjuk a keményítőt és az ecetet is.
 Egy kiolajozott alufóliára kör alakban felhalmozzuk. Igyekezzünk minél magasabb halmot kialakítani, mert sütés közben még 2-3 centivel nőni fog az átmérője, nőni fog széltében.
 150 fokos előmelegített sütőbe tesszük és azonnal levesszük a hőmérsékletet 100 fokra. 75 percig sütjük, majd résnyire kitámasztjuk a sütőajtót és hagyjuk lassan kihűlni. (legalább 2-3 óra) Kívülről roppanósra sül, belül viszont szivacsszerűen szuszogós lesz.
Nagyon féltem, hogy belül nyers tojáshab vár majd minket, ehelyett olyan volt, mint a madártejre szaggatott galuskák, megfőtt. :)
Tálaláskor keményre verjük a tejszínhabot, ráhalmozzuk a hatalmas habcsók tetejére és bőségesen megpakoljuk gyümölccsel. Jól szeletelhető, nem túl tömény édesség lesz.
Ebből az adagból egy normál méretű torta lett, de egy bőséges vacsora után mindhárman még két-két nagy szeletet meg bírtunk enni, így alig maradt belőle. Nagyon könnyű, nagyon habos, nagyon eteti magát. Érdemes nagy adagot készíteni!

Címkék: , ,