Mogyorós zabpelyhes keksz

Néhány alkalommal már próbálkoztam zabkeksszel, de nem igazán váltak be. Most utánatanultam Dulmina receptjeiből és újra nekifutottam.

Hozzávalók:
5 evőkanál liszt
2 evőkanál zabpehely durvára aprítva
1 evőkanál zabkorpa
1 evőkanál holland kakaópor (cukrozatlan)
3 evőkanál cukor
1 csipet só
1 bő marék törökmogyoró, héjastul, kicsit megpiritva egy tiszta serpenyőben és durvára aprítva
1 mokkáskanálnyi sütőpor
15 dkg puha margarin, vaj (vagy akár étolajjal is helyettesíthető)

Habverővel, robotgéppel vagy akár kézzel összedolgozzuk a hozzávalókat, majd megformázzuk és 180 fokos sütőben 12-13 percig sütjük.

Most 10 perc után megforgattam a kekszeket, így kívülről roppanós, belülről omlós, morzsaszerű kekszeket kaptam.

Egy csomó helyen olvasom, hogy folpackba csomagolják, behűtik a kekszrudat, majd felszeletelik, így helyes kerek kekszeket kapnak és nem kell szaggatni. Valaki árulja el nekem, hogy ez miért nem működik nálam? Se sima, se mélyhűtővel. Túl lágy lehet a tésztám? Rosszul szeletelem? Amikor felvágom, mindig oválisra, majd egyre inkább csíkszerűre deformálódik... Mondjuk, az ízén nem ront... :)

Címkék: ,