Irtóra csokis kalács

Ha szimpla kelt tésztát tudunk sütni, akkor ez is menni fog, semmi ördöngösség nincs benne, de nagyon megéri. Finom, puha marad másnapra, tízórainak is remek. (Trollanyu mogyorós csokis kalácsát látva muszáj volt valami hasonlót csinálnom! :))

Lágy kelttésztát dagasztottam, most épp tej, múltkor tojás hiányában:
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
3,5 dl víz
6 dkg cukor
egy csipet só
0,5-1 dl olaj
Töltelék:
kb. 1 evőkanál étolaj
3 teáskanál holland kakaópor
3 evőkanál cukor
Lekenéshez:
tojásfehérje, egész tojás, vagy tejjel elkevert tojás

Kenyérsütőgépbe tesszük a hozzávalókat és lágy tésztát dagasztunk, majd megvárjuk amíg duplájára kel. (Kenyérsütő híján kézzel-fakanállal-dagasztókarral egyneműre keverjük)
Ekkor három részre szedjük a tésztát, nem kell túl precíznek lenni, egyáltalán nem fontos, hogy egyforma adagok legyenek.
Minden részt gömbölyítünk, zsemlét formázunk belőle úgy, hogy a szélét "aláhúzzuk", így a tetején szép, simára nyúlik a felület. 10-15 percet hagyjuk pihenni a gömböcöket.
Utána minden masszából téglalapot nyújtunk, megcsöpögtetjük olajjal, megszórjuk kakaóval és cukorral. Feltekerjük rúddá. Mikor mindhárom gömböc erre a sorsra jutott, az elkészült rudakat összefonjuk. Nem fontos, hogy szép legyen, csak lazán. A kész fonatot megsodorjuk, mintha kígyót sodornánk gyurmából és egy nagy rudat hozunk belőle létre.
Kuglófformába (vagy tortaformába) tesszük, hagyjuk egy fél órát pihenni. Ez alatt újra megkel a tészta, mivel a formázás során kissé összeesik. Lekenjük tojásfehérjével és 150 fokos sütőben sütjük kb. 20-25 percig. Ha félidőben úgy látjuk, hogy nagyon süt a sütő, akkor vegyük egy kicsit lejjebb a hőmérsékletet, vagy tegyünk rá egy darab alufóliát.
Ezek már kevéssé csokis szeletek, így sikerült szeletelni.

Címkék: