Húsvéti kalács

Annyira boldog vagyok a Kifőztük oldalán talált formázástól, hogy hajjajj! Ugyanis végre megoldottam a mazsola vagy nem mazsola kérdését: is-is. :) A belső részben körülbelül 8 dkg mazsola terpeszkedik, a külsőben viszont egyetlen egy szomorú szőlőszem sincsen. Így mindenki boldog. Köszi, Jade! :)

Lágy kelttésztát dagasztottam:
50 dkg liszt
3-3,5 dl tej
4 evőkanál cukor
1 tojás (lehet csak a sárgája és akkor megmarad a fehérje a lekenéshez)
2,5 dkg élesztő
1 csipet só
1 teáskanál szárított citromhéj
0,5-1 dl olaj

5-8 dkg mazsola, forró vízbe áztatva, kicsavarva

tojásfehérje vagy egész tojás vagy tejes tojás stb. a lekenéshez
1-2 evőkanál cukor a megszóráshoz
1 evőkanál mazsola a díszítéshez

Egy teáskanálnyi cukrot belekeverünk egy csésze tejbe, felmelegítjük, de csak annyira, hogy az ujjunkat beledugva ne érezzük forrónak, túl melegnek. Ekkor belemorzsoljuk és elkavarjuk az élesztőt. Kb 5-10 perc múlva már "felfut", vagyis szürkés-barnás hab keletkezik a tetején.
Addigra beleöntöm a gép üstjébe vagy egy keverőtálba a lisztet, cukrot, tojást, sót, citromhéjat, erre borítom rá a felfutott élesztős tejet. Összekavarom, majd amikor már kezd összeállni, hozzáadom az olajat is. A gép körülbelül 20 percig dagasztja, kézzel addig keverjük, ameddig csak bírja a csuklónk.
20 perc után ketté vehetjük a tésztát. Kétötöd részébe belekeverünk körülbelül 5-8 dkg mazsolát, majd meleg helyre tesszük kelni a kétötödnyi, mazsolás és a háromötödnyi tésztagombócot.

40-60 perc múlva a duplájára kel a tészta. A háromötödnyi, nagyobb részt három felé vesszük. Hosszú 70-80 centiméter hosszú kígyókat sodrunk és nem túlságosan összerántva, de szorosan összefonjuk őket. A kisebb tésztából gombócot, cipót formázunk és sütőlapra, gyümölcstorta vagy piteformába tesszük, a fonatot körékanyarintjuk. 30 percig pihenni hagyjuk, addigra megint a duplájára nő és összeér a fonat és a cipó is.

Lekenjük tojásfehérjével, megszórjuk cukorral és előmelegített 150-180 fokos sütőbe tesszük. Azért melegítjük elő, hogy ne legyen ideje tovább kelnie a tésztának és eldeformálódnia. Félidőben, ha nagyon süt a sütő érdemes letakarni egy darab alufóliával. 25 perc múlva kivehetjük az illatos kalácstésztát.

Címkék: