Hagymás hús avagy a "kivert hús"

Az eredeti receptet Maimoninál olvastam, de sajnos keresztanyává kellett előlépnem, mert ilyen piszok családom van, hogy az eredeti elnevezéstől percekig fetrengtek a hátukon. Szóval hús hagymával.
Elkészíteni csak egy edénnyel pepecselősebb, mint egy szimpla rántott húst, de gyorsan le lehet tudni és egy nagyobb adag is megvan másfél óra alatt. A Maimoninál hagyott kommentekből pedig kiderül, hogy másnaposan is finom és jól fagyasztható, tehát remek alternatívája lehet a mirelit fasírtoknak.

8 nagy szelet húshoz: (fázisfotók Maimoninál!)
70 dkg karaj
1 nagy fej vöröshagyma

bors
3 tojás
zsemlemorzsa
olaj, zsír (nálam most vegyesen, mert épp volt itthon zsír és az olaj látszólag elfogyott-másnap találtam meg egy teljes üvegnyit:))

A karaj előnye, hogy oltári szépen lehet szeletelni, mint a kenyeret. Körülbelül 2 cm vastag szeleteket vágunk, alaposan megmossuk, majd kiklopfoljuk őket. Kell egy klopfoló (vagy nyújtófa, stb.), egy darab folpack vagy zacskó és egy deszka. A húst a deszkára tesszük, lefedjük a folpackkal és levezetjük rajta a heti feszültséget. Így letakarva nem fogja összefröcsögni a konyhát. Kb. 5 mm vastagságig klopfoltam a húst, utána alaposan bedörzsöltem sóval.
A hússzeletet először zsemlemorzsába hempergetjük, majd néhány tojást felütünk, összekeverünk és megmártjuk ebben is. Oldalanként kb. 1-1,5 percig sütjük forró olajban. Ahogy elkészül, áttesszük egy nagyobb lábasba és felkarikázunk egy fej hagymát. Minden húsrétegre teszünk egy sornyi hagymakarikát és megborsozzuk. Ha minden hús megpirult, a tetejére még megy egy adag hagyma, aztán aláöntünk 1 dl vizet és 0,5-0,7 dl olajat és körülbelül 40 perc alatt puhára pároljuk.

Rizst és zöldborsót készítettem köretként, a párolt répám alól ugyanis úgy elforrt a víz, hogy a leégett lábassal még mindig harcolok... Szendvicsben is jó volt, bár a hagyma miatt nem ajánlott közösségbe vinni. :)

Címkék: , ,