Hogyan süssünk szép tortát?

Az elmúlt 2-3 évben elég sokat kutakodtam az interneten tortakészítéssel kapcsolatban és úgy gondolom, hogy egy bejegyzésben összefoglalható néhány tanács, amivel az egyszerűen elkészíthető sütemények is látványos, alkalmi tortává válhatnak.

Legyen magas! A "szokásoshoz" képest álljon egy-két lappal többől a torta, sokkal jobban mutat.
A díszítésnél törekedjünk az egyszerűségre. Profibb módon néz ki egy torta, ha nem bonyolítjuk túl a dekorációt, nem használunk túl sok extravagáns színt egyszerre.
Jobb többféle krémet és tésztát is kipróbálni, hogy megtaláljuk azt, ami szépen formázható, de jóízű is. Számomra az íz az elsődleges, elvégre azért készül házilag a sütemény, hogy ne bolti íze legyen. Mellesleg a legcsúnyább torta is eltűnik, ha finom...
A tésztát inkább több lapként érdemes megsütni, ha van két egyforma tortaforma, akkor nem is tart tovább. A vékonyabb lapok gyorsabban átsülnek, nem fog megégni az oldala, amikor a belseje még folyékony. Egy tésztát pedig egyszerűbb kettő egyforma lapra vágni, mint négyre. A formának elég az aljába sütőpapírt tenni, a teflonos formától egy műanyaglapáttal könnyen elválasztható a megsült tészta oldala és így nem lesz girbegurba a tortalapok széle.
A megsült piskótának mindig az alsó lapját ajánlott a torta tetejeként használni, ez a legegyenesebb.
Bevonás előtt jobb behűteni a tortát és a krémet, így könnyebben lehet dolgozni vele. Ha kívülről is krém fogja borítani, nem érdemes tükörsima felületre törekedni. Kenjük fel kanállal, vagy simítsuk el és szórjuk meg egyenletesen pirított dióval, mogyoróval vagy díszítőcukorral, kókusszal.

Fondantbevonatnál mindig szükséges a tészta és a töltéshez használt krém közé egy szigetelőréteg, mert a krém nedvességtartalmától a fondant felpúposodhat, átázhat. Szigetelésként vajas-zsiradékos krémet vagy megmelegített lekvárt lehet használni. A vajkrém íze miatt nem kell aggódni, ez olyan vékony rétegben kerül csak rá, hogy a piskóta szinte be is szívja, nem lehet kiérezni az ízét, de akár ganache-t is választhatunk helyette, ami egy nagyon egyszerű csokoládékrém.
Dekorálásnál egyszerű mintákat válasszunk és kezdetben csak helyezzük rá a díszítést a bevonatra. Praktikusabb, mint kivágni az alapot, beilleszteni a mintát és hadakozni a feljött-kinyomódott-elkent krémmel.Ha vékonyra nyújtjuk a díszítéskor használt masszát, akkor nem lesz túl tömény a dupla fondant réteg. (A kék csíkos tortánál látszik, hogy sikertelen volt a csíkok összeillesztgetése a krémen.)

Ha figurákkal dekorálnánk, praktikus 1-2 nappal előbb elkészíteni és kiszárítani. Így nem fog megnyomódni, eldőlni a tortán, megtartja a formáját.
Ha felirattal tervezzük díszíteni, akkor egyszerűbb, ha egy külön felületre előre elkészítjük és azt tesszük a kész tortára. Így biztos, hogy az utolsó pillanatban nem kell újraburkolni a tortát az elrontott minta miatt és akár többféle variációt is elkészíthetünk. Sütőpapírból készített hegyes tölcsérrel nyomhatunk olvasztott csokoládéval mintákat alufóliára, ez dermedés után könnyen leválasztható. Keményre szárított fondantlapra is rajzolhatunk csokoládéval vagy írókázhatunk cukormázzal egy lyukasztott sarkú nylonzacskó segítségével.

Emeletes tortánál számolni kell a felső torta súlyával. Lehet tortaállványt használni, vagy néhány ponton merevítést tenni az alsó tortába. Hogy szeletelésként ne kelljen a beletűzdelt fapálcákkal vacakolni, arra eddig két tippet olvastam: vagy a fagylaltosnál lehet néhány szál ostyarudat beszerezni, vagy néhány darab Kit-Katet kell beletűzni: valószínűleg a szelet tulajdonosa egyikért sem fog panaszkodni.
Színezéshez minden oldal azt tanácsolja, hogy felejtsük el a folyékony ételszínezőket. A zselés állagú méregdrágának tűnik első látásra, de olyan intenzív a színe, hogy fogpiszkáló hegyével szoktam adagolni és vélhetően a kis dobozka még évekig elég lesz. Nem hígítja fel a bevonót vagy a krémet és tiszta színekkel dolgozhatunk, biztos, hogy a pirosból nem lesz bugyirózsaszín. Budapesten az Ázsia boltban lehet ilyet venni, de a Sőregi webáruház bárhova kiszállítja a cukrásztermékeit.
Formatortákból nincsen túl nagy gyakorlatom, csak számtortákat készítettem ezidáig. Minden esetre érdemesebb elsőként síkban próbálkozni, mert egy kinyomtatott kép alapján könnyen formára vághatjuk a kisütött piskótalapokat, stilizált díszítéssel pedig máris felismerhetővé válik a kedvenc háziállat, hobbi vagy sminkeszköz.

A profi kinézetre való lázas törekvés mellett azért érdemes észben tartani, hogy a házi süteménynek nincsen cukrászdai párja és hogy egy általunk készített torta sokkal több és jobb üzenetet hordoz, mint bármelyik bolti. A két testvéremmel még nagy lovakként is elvárjuk, hogy alkalmakkor anyu saját sütésű tortái kerüljenek asztalra, hiába próbálkozott néhány éve azzal, hogy a cukrászdai szebb..., de az otthoni a gyerekkor ízű. : )

Címkék: ,