Boszorkányujjak

A halloweeni közös filmnézésre készítettem még anno ezeket a boszorkányujjakat. Nagyon jó tésztája van, remekül megtartja sütés alatt az alakját, hosszú ideig tárolható és ízre olyan, mintha egy nem túl tömény marcipánrudat rágcsálna az ember. Ha valami extrém formájú süteményt tervezel, akkor jól felhasználható és előre elkészíthető, mert nem szárad ki egy hét után sem.

Ez az adag ujj egy 8 fős társaságnak egyéb sütemények mellett pont elég volt, mindenki egy kissé bátortalanul fogyasztotta, pedig nem is használtam színezéket...

Az eredeti recept  a cakejournal.com-ról származik, aki Martha Stewarttól vette át.
Magyarra fordítva és egyszerűsítve 24-30 ujjhoz:

2 nagy tojás (egy egész és egy sárgája a tésztába, egy fehérje a lekenéshez)
1 teáskanálnyi mandula vagy vaníliakivonat
12 dkg vaj
6 evőkanál cukor
egy csipet só
24 dkg finomliszt

20-25 szem egész mandula
1 teáskanálnyi kakaópor

A kivonatot, a cukrot, a sót és a tésztába kerülő tojásokat összekeverjük, majd hozzáadjuk a vajat és végül a lisztet. Kissé átgyúrjuk, majd egy órára hűtőbe tesszük. Előmelegítjuk a sütőt 175 fokra. Ujjakat formázunk  a tésztából, ráhelyezzük a mandulákat és 12-15 perc alatt halványbarnára sütjük.

Ha kihűlt, egy ecset segítségével kakaóporral megszínezzük a sütemény réseit.
(Nagyon sok recept van az interneten, készülhetnek színes tésztából is zöld ujjak is vagy akár véres körmökkel! Utóbbihoz tojásfehérjehabból és porcukorból készíthetünk írókát, amit megszínezünk. Mindkettőhöz inkább zselé formájú ételszínezéket ajánlanék, egyszer kell megvenni és roppant sokáig elég, de nem hígítja a masszát.)

Címkék: