Sárgabarackos gombóc

Mióta elköltöztem otthonról rendszeresen veszek mirelit gombócokat, sőt otthon is azóta van újra gombóc, mióta anyu is vesz fagyasztottat. Ezek a gombócok gyorsan elkészülnek, finomak, laktatóak. Egyetem, munka mellett kell több?
Gyerekkori emlék az egész délelőttös munka, anyu keze leszakad, nem bírja a krumpli törését és az egész asztalt elfoglalja a nagy nyújtódeszkán a forró, tört krumpli.
Aztán évekkel később elolvasom Trinitynél, hogy ez igazából másfél-két óra, alapvetően nem is egy ördöngösség. És így már rémlik, hogy anyu öt faló főre gyártotta a gombócokat és legalább hatvan, nyolcvan darab készült... Kettőnknek húsz darab untig elég, így Trinity receptje alapján nekifogtam, begyúrtam, megfőztem. Az ebédünkön kívül két prototípus ül a fagyóban és várja a sorsát, hogy kiderüljön főzés előtt vagy után érdemesebb lefagyasztani a házi mirelit gombócnak valót. Mert, ha ez megy, akkor még raktározok télre, gazdaságosabb is, rögtön ott lesz a hűtőben, bármikor előrántható. Igazi krumpliból, igazi gyümölccsel.

A krumplit apróra kell törni, legközelebb rámegyek a habverővel kicsit és adok hozzá egy kevés cukrot is.

Hozzávalók 20 gombóchoz: (Trinity receptje alapján)
60 dkg krumpli
20-25 dkg liszt
1 tojás
3 dkg vaj
egy kevés só

A töltelékhez:
10 szem sárgabarack
fahéjas cukor

A hempergetéshez:
zsemlemorzsa
cukor

A krumplit bő vízben feltesszük főzni, 30-40 perc alatt puhára fő. Ezután meghámozzuk és még forrón összetörjük krumplinyomóval. Hagyjuk kihűlni. Kimagozzuk a barackokat. A tészta maradék összetevőivel addig gyúrjuk és lisztezzük, amíg veknit tudunk belőle formázni és nem ragad állandóan a deszkához. (itt már felrakhatjuk forrni egy nagy lábosban a vizet) Kinyújtjuk 1 cm vastagra, négyszögeket vágunk belőle. Mindegyik négyszög közepébe kerül egy fél barack, amibe egy-egy mokkáskanálnyi fahéjas cukrot teszünk. A négy sarkot összecsippentjük, gombócot formálunk belőle. Lobogó, forró vízbe tesszük és 5-8 perc alatt megfőzzük. Ez alatt egy serpenyőben megpirítjuk a zsemlemorzsát, megcukrozzuk és a kész gombócokat megforgatjuk a cukros morzsában.

Költség: 400 ft
Munkaidő: 30 perc, elkészülési idő: 1,5 óra

A mirelites verzió sikeréről majd később írok még.

Címkék: ,