A próbasütés tanulságai - fondantbevonat-suli

Összegyűjtöttem azokat az apróságokat, amelyekre érdemes figyelni fondant bevonatos torta készítésekor a hétvégén tapasztaltak szerint. Ez volt a harmadik fondant-próbálkozásom, tehát ha bármilyen egyéb tapasztalatotok van, kérlek osszátok meg velem!

Fondantkészítés, piskótasütés, krémfőzés, összerakás, bevonás.

* A fondant már előző nap elkészíthető, folpackba csomagolva nem szárad ki.
* Nem árt néhány evőkanálnyi folyadékkal hígítani a megolvasztott pillecukrot, könnyebben gyúrható, nyújtható. 15 dkg pillecukrot kb. 2 evőkanálnyival.
* Megéri zseléfestéket venni: az a pici doboz 650 ftért megközelítőleg életünk végéig elég lesz, nagyon erős és nagyon szép színt ad. Óvatosan kell adagolni, értsd ezt úgy, hogy egy fogpiszkáló !hegyével! .

* Ahhoz, hogy a torta szépen mutasson érdemes 3-4 lapot készíteni, a magas torták elegánsabbak.

* Ami sütéskor a piskóta alja volt összerakáskor az kerüljön felülre: így biztosan egyenes lesz a teteje.
* A tortalapokra a krémet praktikus habzsákkal nyomni körkörösen. Szépen szétosztható, így egyenletes lesz és magasan megáll a krém.
* A vajkrémet a fondantbevonat alá nem kell bonyolítani és ízesíteni: ha szép vékonyan kenjük, a piskóta magába szívja, egyáltalán nem érezni semmit belőle. (A tojásos krém, amivel a citromos/pezsgős ízt akartam elérni elég fura állagot eredményezett a vajnál, nehéz volt bevonni vele.)

* Keményítőn sokkal jobb nyújtani a fondantot: a porcukortól szemcsés lesz, a keményítőtől selymes és jobb marad az állaga.
* A fondantot 2-3 mm vastagságúra jó nyújtani, így nem lesz túlzó az édessége a végén. (persze ízlések és pofonok:)
* Ha sikerült túlporcukrozni és csak szakad, foszlik, mielőtt kivágnánk a kukába, érdemes egy nagy levegőt venni, majd újra és újra margarinozott kézzel kb. tíz percig gyúrni, majd berakni egy negyedórára a hűtőbe. Ez alatt mélyeket lélegzünk, vagy iszunk valamit.
* Amíg a fondant egy részével dolgozunk, addig a maradékot mindig vissza kell csomagolni, különben kiszárad és akkor jöhet a margarinos gyúrás.
* Hűtőben eláll a maradék massza, nincs benne semmi romlandó, felhasználás előtt át kell gyúrni.
* Bevonás után a lelógó részt egy éles pizzavágóval vagy késsel levágjuk. Nem árt inkább ráhagyni, később még igazítható, visszarakni bonyolult. :)
* Ha nem sikerült szépen a széle, egy selyem vagy fondantszalaggal elfedhető.

* Ami még kipróbálandó:
Vagy csak túlporcukroztam a fehér masszát, vagy a pillecukorból készített fondanthoz ne rakjunk vizet hígításképpen. Citromlével, egyéb gyümölcslével működik, lehet, hogy a víztől szakadozott.
A tortalapokat talán jobb egy nagy lapként megsütni és felvágni, így nem lett teljesen egyenes, de lehet, hogy csak a puha piskóta miatt.

To be continued...

Címkék: