Áltörök pizza

Többszörösen ál, ugyanis az eredetit is magyarországi török étteremben ettem, az itthoni pedig már teljesen átdolgozott verzió. Török éttermek árulják ezeket a borjúhúsos, gombás, tojásos, fűszeres szósszal megpakolt tésztákat.
A helyzethez, mármint a pénzügyihez és a kamráéhoz, alkalmazkodva konzervhússal készült. Ideális esetben frissen darált hússal készülne, amiről látom, hogy húsból van és nem csak elhiszem a címkének. :) De a gúnyolódást félretéve, eddig az egyik legfinomabb dolog szerintem, ami a húskrémből előállítható és aminél nem zavaró, hogy nem darált hús.

Hozzávalók 4 adaghoz:
A tésztához:
30 dkg liszt
15 g élesztő
1 dl tej
1 teáskanál cukor
1-1,5-2 dl meleg víz
őrölt bors
fokhagymapor
15 dkg margarin, vaj, olaj, zsiradék, ahogy tetszik

A szószhoz:
0,5 kg konzervhús, darált hús
1 kisebb fej vöröshagyma
cukor

feketebors
fokhagymapor
egy fél evőkanál mustár
(szárított) petrezselyem
2 egész tojás
(esetleg párolt gomba vagy egyéb zöldség)

Elsőként kevés vízzel feltesszük az apró kockákra vágott hagymát fonnyadni egy közepes méretű serpenyőben. Megsózzuk, majd pótoljuk a vizet addig, amíg a hagyma megpuhul és néha megkeverjük. Ez alatt felfuttatjuk az élesztőt a tésztához (cukros tej meglangyítva, élesztő belemorzsolva, elkeverve) és meleg helyre tesszük, hadd futkosson. A hagymára kevés cukrot szórunk és karamellizáljuk rajta. Mikor szépen megbarnult, ráöntjük a húst, megfűszerezzük és rotyogásig főzzük. Ekkor összekeverjük a tészta összes összetevőjét az élesztővel, a zsiradékot a legvégén adva csak hozzá, alaposan eldolgozva minden belevalót. Végül a húsra ráütünk két tojást, elkeverjük és addig sütjük, amíg rántotta állagúvá nem válig a húsban, ekkor levesszük a tűzről.
Egy tepsibe sütőpapírt teszünk, a tésztánkat 3 vagy 4 gombócra osztjuk és hosszúkás szeleteket formázunk belőlük. Kis csipkelődéssel peremet alakítunk ki a szélén, hogy a töltelék a helyén maradjon. Belekanalazzuk, elsimítjuk és mehet is 180-200 fokra 20 percre a sütőbe. Akkor jó, ha a szélén a tészta kissé megpirult.

Költség 5-600 Ft, munkaidő 20 perc, elkészülési idő 40 perc.

Címkék: