Erdei gyümölcsös csokoládétorta fondanttal

Március lévén anyunak igyekeztem valami nagyon szépet készíteni a születésnapjára. Tavaly kiderült, hogy imádja a házi fondantot, tehát ez adott volt. Fondant alá viszont nem szeretek nehéz tortát készíteni, mert túl tömény lesz. Karácsony körül fedeztem fel, hogy az Auchanban emberi áron lehet dobozos mélyhűtött gyümölcsöket kapni, azóta készülnek erdei gyümölcsös, ribiszkés, szedres szösszenetek.

Hozzávalók a piskótához:
6 tojás
6 kanál cukor
6 kanál liszt (vagy 6 kanál liszt, 1 kanál kakaópor)
esetleg: szárított citromhéj

Hozzávalók a fondanthoz:
3 csomag rózsaszín-fehér pillecukor/pumpedli/marshmallow (3*90g)
a kimért pillecukor duplája porcukorban (update: pillecukortól is függ, nekem mostanában csak a pillecukor súlyával megegyező porcukrot vesz fel, többet nem)
2-3 dkg vaj

Hozzávalók a krémhez:
1 dl habtejszín
1 dl főzőtejszín
12,5 dkg vaj, margarin
10 dkg cukor
4-5 dkg kakaópor vagy 6 dkg csokoládé (nálam vegyítve lett, úgyis jó:)
1 doboz erdei gyümölcs, 25 dkg

A pumpedlit ollóval kettévagdostam színek szerint, eközben az ünnepelt és Lesi dézsmálták a lenyesdelt pillecukrokat. Így maradtak a fent feltüntetett mennyiségek. Porcukorral összeolvasztjuk, de ajánlott egy kanál margarint is hozzátenni, ha nem hígítjuk. A rózsaszínt a gyümölcsök levével színeztem, kb. 2 evőkanálnyi gyümölcslével remek állaga lett, könnyen nyújtható és nagyon finom, savanykás ízűvé vált. (update: több gyümölcslével túlporcukrozott, nyúlós, nyújtatatlan.)
Amikor felolvasztjuk nagyon lágynak tűnik, de nem szabad tovább porcukrozni! Folpackba csomagoljuk és ahogy hűl, eléri a megfelelő állagot.

Eredetileg 5 tojásból készítettem egy citromos piskótát, de olyan laposra sikerült, hogy féltem a késsel való kettévágásnál tönkreteszem. Másnap reggel sütöttem egy 3 tojásos kakaós piskótát is. (Ez volt az eredeti elképzelés is, hogy a fondant alól ne tűnjön elő a kakaós piskóta, de este még lusta voltam nekiállni a kétféle tésztának.)

A krémhez 5-6 percig forraljuk a főzőtejszínt a cukorral, majd hozzáadjuk a vajat és ezzel is forraljuk 6-7 percen át. Végül a tűzről levéve hozzákeverjük a kakaóport vagy csokodádét. Kakaóval klasszikus párizsi krémet kapunk, csokoládéval inkább trüffeles íze lesz. Ha kihűlt a felét különvesszük, a másik felét felhabosítjuk habverővel és hozzáforgatjuk a tejszínhabot. Ha kevésnek tűnik még adhatunk hozzá a habtalan részből, de ez a torta külső lekenéséhez lesz szükséges.

Ha mindenünk kihűlt, elkészült, már csak össze kell állítanunk a tortát. A fondantbevonat hajlékony, tehát nyugodtan átemelhetjük majd a bevont tortát a tálalóra.
Az alsó kakaós piskótalapra halmozzuk a habos krémet és a gyümölcsöket, bőségesen.
A másik piskótalapot úgy tesszük rá, hogy ami sütéskor az alja volt, az kerüljön most felfelé: így szép egyenes lesz a tortánk teteje. Vékonyan lekenjünk egy szilikonlapát segítségével a maradék csokoládékrémmel, így könnyen rá tudjuk majd tenni a bevonatot, egyszerűbb lesz mozgatni rajta, mert csúszik és nem utolsó sorban: nem szárad ki a fondant.
Porcukros deszkán kinyújtjuk a fehér színű fondantot akkorára, hogy bőségesen befedje a tortát. Melós dolog, de érdemes szép vékonyra nyújtani! Rátesszük a tortára, levágjuk a felesleget és eligazgatjuk, ráhajtjuk a kilógó részeket.(*update: szebb, ha nagyobbra nyújtjuk és gyűrődések nélkül ráigazítjuk, így!) Nem lett túl szép a fehér fondant, kicsit csalódott is voltam, a közben belegyúrt margarintól foltos lett.
Kinyújtjuk a másik színű fondantot is és kisebb-nagyobb pogácsaszaggatókkal és a hústűk tartójával ;) kerek lapokat szaggatunk. Az ujjunkkal vékonyan bevizezzük és így illesztjük a tortára.


1-2 óra állás után már remek volt az íze, az ünnepi ebéd után is mindenkinek lecsúszott egy szelet.


Boldog születésnapot, Anyu! :)

Címkék: , ,