Citromtorta fondantborítással

Újabb szülinap, újabb torta anyunak. :) Mert megérdemli.


5 tojásos piskótalap(köv. postban végre részletes beszámolót írok, fényképekkel)
kétféle krém:
Tejszínhabos citromkrém:
Dolce vita sütés nélküli citromtortájának krémje 2 dl felvert tejszínhabbal összeforgatva

4 citrom reszelt héja
eredetileg 6-8 dkg cukor(nálam 14 dkg, mert abszolút édesszájúak vagyunk)
1,5 dl citromlé (fele a citromból, fele az üvegből)
4 egész tojás

Alaposan elkeverjük, majd vízfürdő felett besűrítjük. ( Az edényt egy másik felé tesszük. Az alsóban vizet forralunk és a gőz éri csak a felső edény alját) Hamar sűrűsödik. Kihűtjük.

A behűtött tejszínhabot felverjük, majd összeforgatjuk a krémmel.

Vajas-citromos krém (a fondant alá)
10 dkg Rama margarin
3 ek. citromos krém
1 kupak citromlé

Fondant bevonat Cserke útmutatója alapján

14 dkg pillecukor
28 dkg porcukor
2-3 dkg vaj

Alaposan kivajazott mikrózható tálba tesszük a pillecukrot, és fél percenként egy vastagon! vajas kanállal átkeverjük. Nekem 3-szor fél perc elég volt. Ekkor kell a színezéket hozzáadni és a porcukor kétharmadát.
A szilikonlapot, deszkát alaposan átvajazzuk, beporcukrozzuk. Nagyon óvatos voltam, mert olvastam néhány rémtörténetet a tönkrement habverőkről, összeragadt edényekről, levakarhatatlan cukormázakról. Ezért a kezemet és mindent vastagon vajaztam, porcukroztam, hiszen mindenki ismeri az anyák napi vicceket, amikor kész a meglepetésreggeli, csak épp az egész nap rámegy a konyha takarítására...
A bevonónak elég volt a fele is. Sokkal nehezebb formázni, mint a marcipánt, talán túl porcukros lett a masszám. Vidám, körbebandukoló csigákat szerettem volna a torta tetejére, de sajnos nem álltak meg. Maradtak a rózsák, szalagok.
Épp ezekkel szenvedtem, már egy órája, amikor anyu betoppant a konyhába.(most kivételesen nem meglepetés készült) Közölte, hogy soha nem volt még ilyen szép tortája. Ekkor a környékező idegösszeomlás továbbhaladt és MISSION COMPLETED vigyorral bajlódtam tovább... :)

Nem keményedett meg, nem száradt ki a bevonat. Nem tudom, hogy a vajas krém javára írható vagy hogy vékonyan leecseteltem vízzel, majd papírtörlővel nagyjából leitattam az este. (Utóbbit azért, mert a porcukor miatt nagyon fénytelen volt a felület.)

Erősen citromos krém, vékony, nagyon édes cukormáz, puha piskóta. :)
Boldog szülinapot, Anyu!

Címkék: , ,