Pizzás csiga

A kelttésztával az utóbbi hónapokban kezdtem el próbálkozni. Mondhatnám, hogy ha túl vagy az elsőn, akkor már menni fog, de NEM.
De a próbálkozás csak tettvágy kérdése, ruházz be két csomag élesztőre (55 ft/darab), 3 dl tejre és futtathatjuk az élesztőt! A lényeg, hogy 1 cm barnás-szürkés HABnak kell lennie a tetején a meleg helyen eltöltött 10 perc után. Utánaolvastam, csupán 36 fokos tejet kellene produkálni 5 g cukorral és ebben tökéletesen felfut a 2,5 dkg élesztő. Ühüm, ugye?
Végső esetre érdemes szárított élesztővel is bespájzolni, ezt csak belecsapod a tésztába és működik,még bekapcsolni se kell előtte ;)

Ami állandó problémám, még ha a receptet be is tartom, hogy mégis mennyi lisztből dagasszam be a tésztát? Két főre? Csak ebédre, ebédre leves mellé, de még maradjon uzsira is?
Eddigi tapasztalatok alapján két kis étkű embernek a 25 dkg lisztből elég a kakaós csiga leves mellé, ezzel kb a 22 cm átmérőjű jénai edény telik meg, míg az 50 dkg lisztből kelesztett tésztából azA4-es kerámia tepsi is, ez már magában is elég egy étkezésre.

Hozzávalók:
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő vagy egy zacskó szárított élesztő(7 g)
1,5 dl tej
1 tojássárga + fehérje
7,5 dkg vaj
1 tk. cukor (az élesztő felfuttatásához)
pici só

ketchup, pizzakrém, sonka-parizer
A liszthez hozzáöntjük az élesztőt, majd a többi -lehetőleg- szobahőmérsékletű hozzávalót. Addig keverjük erős mozdulatokkal, amíg egy közepesen ragacsos, egynemű tésztát kapunk. Kilisztezett tálba tesszük és meleg helyre állítjuk. (forró vizes vödör-mosogató) 1 óra elteltével likacsos és megnőtt matéria kell(ene:), hogy várjon minket. Ezt kinyújtjuk, jelen esetben ketchuppal, parizerrel és néhány csipet bazsalikommal megszórjuk. Felsodorjuk és a kukacot szeletekre vágjuk, sütőpapíros tepsibe helyezzük őket. Tojásfehérjével lekenjük, sajttal megszórjuk és még kelesztjük 10 percig, majd NEM előmelegített sütőbe toljuk, ahol 20 perc 150 fokon kész pizzás csigákat eredményez.

Címkék: