Császármorzsa

Ez már a második felvonás: az elsőt bő olajban sütöttem, fele liszt-fele dara aránnyal és nem állt túl sokat - no, öcsémék megették, de ez csak a jó házi lekvárunk dicsérete volt.
Most több helyen olvastam, hogy lehet ezt sütőben is, sokkal kevesebb gáz mellett állással... :)
Találtam egy receptet, amit aztán szokásom szerint nem tartottam be, tehát valahogy így készült:
Hozzávalók:
20 dkg dara
1-2 ek. liszt
2 dl - 2,5 dl tej
2 tojás
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor

Az tojások fehérjét félretesszük, a maradékot összekeverjük és egy éjszakára, vagy 3-4 órára a hűtőbe tesszük, amíg megszívja magát a dara. Utána hozzákeverjük a felvert tojáshabot. Úgy, hogy pici citromlével habverővel addig verjük, amíg nagyon fodrozódik már a teteje - dédnagyanyám szerint akkor jó, ha a fejed felé emelve nem esik ki a lábasból. Működik, de csak óvatosan, ha lazább a hab a sütibe még jó lehet, de a padlóról felszedve...)
A masszát egy kivajazott tepsibe borítjuk és 170-180 fok körül sütjük. Kb. 20 perc után kezd szilárdulni, akkor egy fakanállal felvakarjuk az egészet, majd visszadugjuk. 10 percenként ránézve módosítunk a sütő hőmérsékletén, és át-átkavarjuk. 40 perc alatt kész, morzsálódik, baracklekvárral és porcukorral tálalható. Hidegen is finom.Munka: 15 perc
Elkészülés: 5 óra

Címkék: