Csodás csokoládéskeksz

A receptet a Csokoládés csodák szakácskönyv hozta, ez volt az első amit kipróbáltam és be is vált.Egy olyan keksz, amit napokkal előbb megsüthetsz, le is fagyasztható és nálunk a legválogatósabb rokonoknak is a kedvence lett.:)


A recept:
Elkészítési idő: 30 perc
Sütési idő: 12-14 perc + hűtés
Hozzávalók:
18 dkg liszt
1 nagy tojás
15 dkg cukor
3 dkg vaj
6 dkg étcsokoládé
6 dkg durvára vágott dió
1 teáskanál vaníliakivonat (1 zacskó vaníliás cukor)
1 teáskanál sütőpor

Mennyiség: 25 darab
A sütő 180 fokra előmelegítjük. A darabokra tört csokit gőz felett megolvasztjuk. Belekeverjük a cukrot, majd ha kihűlt hozzáadjuk a tojást és a vaníliakivonatot és jól kikeverjük. Belekeverjük először a sütőport, majd a lisztet és belekeverjük a durvára vágott diót is.
A tésztából diónyi gömböket formálunk, kb 5 cm-re egymástól sütőlemezre tesszük. Szilárdulásig sütjük, majd teljesen kihűtjük.

Ötlet:
Légmentesen záródó dobozban egy hétig is eltarthatjuk. Befagyasztva 3 hónapig eláll. Fogyasztás előtt két órával vegyük ki a mélyhűtőből.

Megjegyzés:
Dió nélkül is jó.
Nagyon édes, 2-3 db/ "édesszáj" általában.
Nem szabad 14 percnél tovább sütni,mert kiszárad.

Egy süti már kész is a hétvégi farsangi bulira, holnap már csak az első zserbómat kell elkészíteni.:)

Címkék: , ,