Torta lánybúcsúra - mentás-epres étcsokoládétorta

Nemrég konstatáltam, hogy abba a korba értem, hogy a facebook falamat elöntik az eljegyzések, lánybúcsúk, esküvők és babavárók fotói. Mondhatni felnőttünk, vagy mi! :)
Egy volt osztálytársnőm, nagyon kedves gyerekkori barátnőm lánybúcsújára készült ez a torta. Belül laza, tejszínes étcsokoládés krémet és némi összemorzsolt, friss mentával fűszerezett eperhalmot rejtett. A tetejére az esküvői ruhája vonalrajzos változatát próbáltam meg írókával felrajzolni - több-kevesebb sikerrel.

Az egész torta úgy készült, hogy kibírja a több, mint félórás tömegközlekedést a kánikulában: szerencsémre működött a dolog. :) A sok, kesernyés étcsokoládé a friss, mentás eperrel nagyon jó kombináció, külön cukrot nem is igényel a krém.

Hozzávalók:
A tésztához:
5 tojásból kakaós piskóta, vagyis
5 tojás
5 evőkanál cukor
4 evőkanál liszt
1 evőkanál holland kakaópor

A krémhez:
4 dl habtejszín
30 dkg étcsokoládé (50%+ kakaótartalmú)
1 fél csipet só
1-2 csomag habfixáló

30 dkg eper
8-10 friss mentalevél

A díszítéshez:
1 tojásfehérje
1 evőkanál keményítő
7-10 dkg porcukor

Az alapok:
A piskótát érdemes egy-két nappal előre megsütni, majd három, nagyon vékony lapra vágni. Előző nap, vagy a tálalás reggelén 2 deciliter habtejszínt felforrósítunk, majd a tűzről levéve beletördeljük a 30 dekagramm csokoládét, ha igényeljük, akkor itt hozzáadjuk a cukrot és a picike sót is. Megvárjuk, amíg szépen felolvad a tejszínben, majd kihűtjük. Az epret felszeleteljük és az összemorzsolt mentalevelekkel egy tálba rétegezzük és ezt is behűtjük.

A betöltés technikája:
Ha a sűrű csokoládékrém kihűlt, verjük habbá a maradék tejszínt a habfixálóval. A felvert tejszínhabba óvatosan belekeverjük a csokoládékrém felét. A maradék sűrű krémből néhány evőkanálnyit habzsákba töltünk és az alulra és belülre szánt piskótalapok szélére húzunk vele körbe egy csíkot. (Figyelem! Mindig az a piskótalap kerüljön a torta tetejére, ami eredetileg a piskóta alja volt: ez tuti biztosan egyenes lesz :) ) Ez majd megtartja a belső krémet, de ha a lapok összerakásakor ki is nyomódna egy kevés krém, az pont ugyanolyan lesz, mint amivel a tortát majd bevonjuk.

A most már keretezett piskótalapra halmozzuk rá a tejszínhabos krém felét, rámoljuk rá az eper felét, majd helyezzük rá a következő, keretezett lapunkat és ismételjük meg. Amikor egy-egy lap rákerül egy tányérral, vagy a kezünkkel egyenletesen fentről megnyomva lapítsuk össze egy kicsit: így nem marad bent felesleges levegő, a krém egyenletesen tölti majd ki a rendelkezésére álló helyet, és ha mégis kicsit ferdülne a torta még néhány extra eperszem bedugásával ki tudjuk egyenesíteni a lapokat ;)

A bevonás:
Ha betöltöttük a tortát, kerüljön vissza a hűtőbe, hogy teljesen áthűlhessen. (Mivel minden részét előre behűtöttük, ez nem fog túl sokáig tartani.) Hűtsük vissza a bevonásra szánt, maradék, sűrű krémet is, de óvatosan: ebbe annyi csokoládé került, hogy kőkeményre dermedhet. Akkor dolgozzunk vele, amikor még krémesen kenhető! A bevonó krémet habverővel kicsit felhabosíthatjuk, majd bevonjuk vele a tortát. Utána megint csak visszakerül a hűtőbe, ahol a sűrű csokibevonat tényleg keményre dermedhet rajta.

A díszítés:
Erre a kemény bevonatra egy tű segítségével könnyen felkarcolhatjuk a díszítést.
A tojásfehérjéből kemény habot verünk, majd szintén a habverővel hozzáadjuk a keményítőt és a cukrot. Érdemes olyan edényben készíteni, amivel odatarthatjuk a tűzhely fölé, egy kicsit átmelegíteni, így biztosan könnyebben feloldódik benne a hozzáadott cukor.
A habzsákra 1-2 milliméteres kimenetű kinyomófejet teszünk, vagy egy vastagabb nejlonzacskóba töltjük és (!)utána(! :D) kilyukasztjuk a zacskó egyik sarkát egy tűvel. Ezzel írókázzuk fel a díszítést a tetejére.

Jól sikerült a lánybúcsú! Sőt, azóta megvolt az esküvő is: gyönyörűek, jó kedvűek voltak, minden remekül sikerült! (én meg bőgtem, mint a záporeső ;) ) Sok boldogságot még egyszer Zsuzsi és Tibi! :)))


Címkék: , ,