Narancsos-csokoládés keksz

Harmadik éve visszatapsolt karácsonyi sütemény, legalább duplázva sütöm és így sem elég soha. Omlós, nem túl édes, emiatt a karácsonyi süteménydömping közepén is jó ajándék :) Kiadós, egyszerű és gyors, tehát a készítőnek is kedvez. Tökéletes... :)

Hozzávalók: (kb. 35 darabhoz)
25 dkg liszt
12,5 dkg margarin
10 dkg cukor
2 teáskanál sütőpor
1 tojás
1 teáskanál vaníliakivonat, vagy 1 zacskó vaníliáscukor
1 narancs héja és kifacsart leve
10 dkg étcsokoládé durvára vágva



A puha margarint morzsoljuk el a liszttel és a sütőporral, adjuk hozzá a tojást, a vaníliakivonatot. A narancs lereszelt sárga héját keverjük el a kristálycukorral - így jobban elkeveredik, nem marad csomókban. Akár robotgéppel is összekeverhetjük, egy sűrű morzsát fogunk kapni. Keverjük hozzá a durvára, 6-8 milliméteres re darabolt csokoládét, majd facsarjuk hozzá a narancs levét. Egy jól gyúrható masszának kell összeállnia, eszerint adagoljuk a narancslevet - általában egy közepes narancs leve elég is hozzá.

Kb. 8-10 milliméter vastagságúra nyújtjuk a tésztát. Ez kicsit nehézkes a nagy darab csokoládék miatt, de megéri, mert a csokoládéreszelék már szép márványosra festi a tésztát és nem is tudjuk túl vékonyra nyújtani: elronthatatlan. 5 centis korongokat szúrunk ki belőle és előmelegített sütőben, 180-200 fokon, 8-10 perc alatt megsütjük. Ha a sütemény talpánál már látjuk, hogy halványbarna színt kap, akkor ki lehet venni, nem szabad túlsütni, kiszárítani.

3-4 hétig dobozban tárolva puha marad, ha eléggé eldugjuk a dobozt, mert ellenkező esetben maximum 2 napig tart..

Címkék: ,