Bolognai szósz

Hogy miért jó gasztroblogokat olvasni? Első sorban úgyis a szülői ház ízeit és módszereit hozzuk magunkkal a konyhánkba. De gasztroblogokat olvasva könnyen rájöhetünk, hogy a generációk óta megszokott módi igazából nem praktikus, nem olcsóbb, nem jobb, csak megszokottabb. Így voltam a bolognai szósszal, amihez port kell venni, mert abból készül. Khm. Vagy húsból és paradicsomszószból...?

Lassan kezdek rájönni, hogy ha házigazdaként én is jól szeretném magam érezni egy bulin, akkor minél egyszerűbb dolgokkal kell készülnöm, különben a konyhában pörgök csak - egyedül. Így a mostani szülinapozásra piritóssal és kencékkel készültünk. Nem túl puccos, de a társaság egyáltalán nem bánta, hogy közösségileg sütöttük a piritóst, aztán mindenki megkente azzal, amivel akarta. Előre elkészítettem a bolognai szószt és a körözöttet, egy barátnőm pedig hozott humuszt. Így volt idő mindenkivel beszélgetni, körbejárni.

Hozzávalók: (4 adaghoz)
50 dkg darált hús (sertéscomb, lapocka vagy csirke, pulykamedalion, comb)
5 dl paradicsomszósz (kartondobozos, olasz zászlós - nekem ízre, sűrűsségre is bevált)
néhány kanál olaj
1 teáskanál só
bors, bazsalikom, oregánó, fokhagyma, kevés cukor ízlés szerint

2012.05.27. Mostanában már kissé máshogy készítem Szabolcs kommentje alapján  :)
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
1 szál sárgarépa
50 dkg darált hús
5 dl paradicsomszósz
olaj, só, bors, kevés cukor, oregánó, bazsalikom, petrezselyem fokhagyma, babérlevél
A vöröshagymát és a sárgarépát lereszelem és kevés olajon megpirítom, megfonnyasztom. Édesebb, teltebb íze lesz tőle.
Kevés olajon fehéredésig pirítjuk a húst. Még 10-15 percig pároljuk, addig, amíg megpuhul. (sertésnél több idő kell, de ha kiveszünk egy darabot és megnyomkodjuk, érezni lehet, hogy puha) Megfűszerezzük, ráöntjük a paradicsomszószt és felforraljuk.
(Ha sikerült elsózni, akkor egy késhegynyi szódabikarbónát keverünk hozzá. :))

Munkaidő, elkészülési idő: 30-40 perc, költség: 850 ft
Amellett, hogy ezerféleképpen felhasználható, még jól fagyasztható is: nyugodtan lehet nagyobb adagot készíteni egyszerre.

Címkék: , , ,