Főtt rizs

Elsőre biztos megfordul a fejetekben, hogy külön bejegyzés a főtt rizsről? Mi azon a bonyolult, amikor dobozba bírják tenni?
Nos, ha már egyszer nekiálltatok rizst készíteni, akkor tudjátok, hogy ezer és ezer recept van rá, neked mégis leég, szétfő, püré, grrr...! Tehát, ha nem akarod magad félkész rizsre kárhoztatni, akkor itt egy recept lépésről lépésre, ami segít, hogy olcsón edd a rizst és ne kelljen megfizetni a szép színes dobozt...

Hozzávalók 2 főre:
20 dkg rizs
3-4 evőkanál olaj
annyi víz, hogy félig ellepje
só(!), esetleg vegeta

A lábos aljába olajat csurgatunk, majd kislángon elkezdjük a rizst pirítani rajta. Folyamatosan kevergetjük, így látni fogjuk, ahogy a rizsszemek a hő hatására szépen kifehérednek. (Hangsúlyozottan folyamatosan kevergetjük, mert ha leég a rizs, akkor lett egy mintás lábosunk!) Amikor már fehér az egész halmaz, akkor ráöntjük a forró vizet, fűszerezzük, lefedjük a lábost és kislángon tovább főzzük 10-20 percig, 5 percenként megkeverve. Ha a rizs nem puhult még meg, de a fedő ellenére eltűnt a víz és kezd leégni, akkor apránként pótoljuk a vizet. Ha pedig túl nedvesnek találjuk és már lassan puha a rizs, akkor fedő nélkül, kevergetve főzzük az utolsó 5 percben.

Köretként tálalhatjuk, fagyikanállal, hideg vízbe mártott bögrével, tálkával formázhatjuk is.

Címkék: ,